Rondvaart

Onze eerste opdracht sinds de start van de corona crisis hebben we gisteren mogen uitvoeren. ‘Een boottochtje door de grachten van Amsterdam, om twee studievriendinnen die dit jaar 50 worden, mee te verrassen.’

We hebben diverse borrelhappen voor deze unieke groep vriendinnen gemaakt: Jalanchi (gevulde druivenbladeren met rijst en kruiden), Moutabal (mousse van aubergine), Sambusak (pasteitje gevuld met gehakt en kruiden), Fatayer Sabanegh (deeghapje met spinazie en granaatappelpitjes), Houmous (mousse van kikkererwten), Kubbeh Nabatijeh (gefrituurde balletjes met diverse groentes erin, omhuld met een korstje van bulgur en griesmeel) en Ich (frisse salade van bulgur, tomaat, paprika en kruiden). Uiteraard met wat Arabisch brood en als toetje, fruitsalade met munt en verse roomkaas. De ruime salonboot met mogelijkheid om deze bij regen af te sluiten, inclusief toilet en schipper Jan, hadden ze gehuurd via Sloepvrienden.nl (ook een echte aanrader hebben we begrepen!). 

Een paar reacties die we van deze klant hebben ontvangen: ‘Wat zag het er allemaal fantastisch uit! – Het was zooooo lekker en zo leuk met die kaartjes over de gerechtjes erbij! – Was echt top! – Jeetje, wat was dat ontzettend lekker! – Geweldig! Bedankt de koks van harte van ons! – Complimenten!’

tamar

Ik ben Tamar. Ik kom uit Aleppo. Ik ben de tolk van Jude catering. Daarnaast adviseer, coördineer en signaleer ik (over) van alles en ondersteun ik tijdens alle onderdelen van het samenwerken. 

Ik maak graag Jalanchi, gevulde druivenbladeren met rijst, groenten, kruiden en eventueel wat vlees. Als ik Jalanchi maak, denk ik aan mijn familie. Jalanchi maken, maakt me blij.

rania

Hoi, ik ben Rania. Ik kom uit Aleppo, waar ik docente Franse taal en letterkunde was. 

Mijn specialiteit is Itch, een populair Syrisch bijgerecht op basis van bulgur, (lente)ui, olijfolie, peterselie, munt, paprika, granaatappelpitjes en typisch kruiden uit de Syrische keuken zoals koriander en komijn. 

 

reem

Ik ben Reem. Ik kom ook uit Aleppo, waar ik het huishouden verzorgde. 

Mijn specialiteit is Kubbeh. Er zijn wel 90 soorten, die allemaal net even anders smaken! Kubbeh is een gefrituurd balletje, met een korstje van bulgur en griesmeel en een vulling van bijvoorbeeld aardappeltjes, prei, kaas, paprika, eventueel wat vlees. Bewerkelijk, maar o zo lekker!

 

 

suhad

Ik ben Suhad. Ik kom uit Damascus, de hoofdstad van Syrië. In Syrië verzorgde ik het huishouden. 

Mijn specialiteit is Halawa Jibneh, een fluweelzacht gebakje van roomkaas en mascarpone en griesmeel, bestrooid met veel verse pistachenootjes. Super lekker!

 

Adnan

Ik ben Adnan. Ik kom uit Aleppo. In Syrië was ik banketbakker.

Mijn specialiteit is het maken van zoete gerechtjes zoals Barazek of Raha. Raha is een ontzettend lekker, niet heel zoet gebakje. Door het ingrediënt mastiek, heeft Raha een natuurlijke ‘bite’ en een ietwat bitter-zoete smaak. Mijn Raha zit boordevol smakelijke pistachenootjes!

 

 

khloud

Ik ben Khloud. Ik kom uit Latakkia, een mondaine stad aan de Middellandse zee. In Syrië was ik juf op een kindercrèche. 

Mijn specialiteit is Jalanchi (gevulde druivenbladeren met rijst en kruiden of wat vlees). Het is een super arbeidsintensief gerecht, maar zooo ontzettend lekker! 

 

reema

Ik ben Reema. Ik kom uit Aleppo. In Syrië was ik docente Arabische taal- en letterkunde.

Mijn specialiteit is Freekeh. Freekeh is een superfood, het heeft een hogere voedingswaarde dan quinoa! Het is een soort tarwe die onrijp geoogst wordt en heeft een wat nootachtige smaak. Ik doe daar veel noten doorheen, geroosterde amandelen, pistachenoten, kasbanoten en verder nog wat kruiden. 

 

safaa

Ik ben Safaa. Ik kom uit Damascus. Ik ben opgeleid tot civiel engineer. In Syrië was ik supervisor en maakte ik kostencalculaties ten behoeve van de restauratie en reconstructie van de oude gebouwen op de werelderfgoedlijst Unesco.  

Mijn specialiteit is Mosagan. Dit zijn rolletjes bladerdeeg, gevuld met gekruide kipfilet en een sausje van yoghurt, sesampasta, wat knoflook en sumak!

 

nawal

Ik ben Nawal. Ik kom uit Daraa. In Syrië was ik docente gymnastiek. 

Mijn specialiteit is Mansaf. Mansaf is een voedzaam gerecht met rijst, veel verse groenten als maïs, wortel, ui, koriander en veel amandelen.

 

zena

Ik ben Zena. Ik kom uit Kamishli, tegen de Turkse grens in het Noord-Oosten van Syrië. In Syrië verzorgde ik het huishouden.

Mijn specialiteit is Falafel. Als je mijn Falafel hebt geprobeerd, hoef je de rest van de dag niet meer te eten!